lördag 24 mars 2012

Insändare angående kvackande

Eftaer det att jag skrivit en insändare om de här planerna om att göra Gotland mångkulturellt och på det viset uppnå politikernas planer om 65.000 innevånare på ön fick jag en insändare med vad man kan förstå "humorn" som vapen av någon som heter Anders Bergström som svar. Om det nu var denne samme Anders Bergström som någon haft som skolkamrat så blev han påmind om sin föga smickrande roll på läroverket i Visby på 60-talet av en skolkamrat i kommentarsfältet på helagotland.

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7561984

Nåja jag tog ärligt sagt inte illa vid mig och skrev följande svar:


Angående kvackande
 
Häromdagen var det en insändare i GA där insändarskribenten satt på avstånd och skrattade åt mig personligen som sverigedemokrat och tyckte jag skulle hoppa groda och kvacka på Midsommarafton. Ja vi får väl se hur det blir med den saken...

 Han började med att beskriva ett par invandrare han mött och hur de hade bidragit till vårt land. Jag skulle kunna skriva en insändare "hela GA lång" om jag skulle beskriva alla de jag mött från andra länder som gjort bra saker här i landet. Inte minst de som stod på metallindustrier jag ett tag arbetade på som ung. De om några har bidragit till välståndet i Sverige. Ofta kunde uppemot hälften vara finnar men där fanns även andra som juggar, balter, turkar osv. Han insändarskribenten har inget att lära mig.

 Jag vet nu inte vad denne "internationalist" som han kallade sig själv tycker kvackande runt midsommarstången har med länsstyrelsens planer på att göra Gotland mångkulturellt att göra. Men jag antar att det är vad han tror vi sverigedemokrater tycker är svenskt och är det levnadssätt vi vill försvara. Det får stå för honom.

 Nu talar jag helt för mig själv och jag vill berätta för Anders Bergström hur jag personligen ser på detta. Jag har inte gått med i Sd för jag har något emot andra länder eller folk. Utan jag har gått med i Sd för jag tycker om Sverige och det svenska sättet att leva. Skall jag då försöka beskriva vad det svenska sättet att leva är så blir det saker som visserligen finns hos andra folk men jag tror finns mer här och hos folken härikring. Här har funnits en tanke om alla människors lika värde, kvinna som man, med hög eller låg samhällsställning i högre grad än på annat håll. Det finns en vilja att lösa motsättningar med resonemang, kompromisser, tolerans och samförståndslösningar. Vi har igenom detta inte haft krig på över 200 år. Här finns en kärlek till djur och natur. Vi kan äga mark men vi har inte rätten att utestänga andra från den hur som helst - allemansrätten. Dygder som uppskattas är ärlighet, göra sitt bästa och att hålla ord. Allt det här är sådant som jag uppskattar men det finns inget som hindrar människor som kommer hit från andra håll att uppskatta det och så gott de kan försöka bli en del av det.
 
 Jag har gått med i Sd för att jag tycker om Sverige och det svenska sättet att leva. Att människor kommer hit till Gotland som asylsökande, får gräddfiler och går före både när det gäller bostäder och arbeten håller inte samman samhället utan skapar motsättningar.
 
Hannes Müller
Sverigedemokrat

fredag 23 mars 2012

Kaxigt och bra!


Samtidigt som någon gör sig lustig i gotlandstidningarna över Sverige med sitt midsommarfirande med små grodorna och kvackande rund stången kom SDU´s nya kampanj igång.

Först tänkte - kände jag: Går det här verkligen för sig och är det så klokt?

Ja det tycker jag verkligen det är. Det är nog så att man är så grundligt inpregnerad av att vi egentligen skall skämmas för vårt land och att vara svensk som gör att man, i alla fall jag, tvekade.

Så totalt rätt av SDU!

Och detta sagt av en person med delvis utländsk bakrund med mörkbrunt hår. :-)

Här är länk till flygbladet SDU skall dela ut:

http://sdu.nu/SDU-stoltsvensk.pdf

torsdag 22 mars 2012

När någon uttalar dessa ord...

så osäkrar jag mitt vapen. För att travestera en historisk person. Människans förmåga att uppfinna nya förljugna begrepp och benämningar synes vara outtömmlig. Här kommer några relativt nya på min långa lista....

Barnfattigdom - Ett ord som används av högavlönade sossar och andra i den politiskt korrekta karriären för att socialbidragsnivåerna skall höjas.

Kärleksinvandring - Det benämningen används när någon här i landet tar hit en partner från ett annat land. Självklart är det ofta fråga om just kärlek men inte så sällan är det ett arrangerat äktenskap inom släkten där partnerna har ringa eller ingen talan eller någon som gifter sig med en svensk för att få ett ekonomiskt eller på andra sätt bättre liv.

Generös - Ja då blir jag bara förbannad rakt av och det tänker jag inte ens motivera.

tisdag 20 mars 2012

Hotar dom med polis? Ja det verkar så.

Uppdaterad onsdag em

För en tid sedan när det kom fram att arrangörerna för den så kallade Rockskalle Festivalen på Gotland avbokat ett band med motiveringen att en av bandmedlemmarna misstänktes vara Sverigedemokrat skrev jag insändare om denna åsiktsförföljelse till de båda gotlandstidningarna. Kring den här affären rapporterade de gotländska tidningarna inte alls om motiveringen som gavs när bandet avbokades " "Med tanke på Rickardss politiska engagemang så kan ni inte få spela på Rockskallen. Varken tidningen eller Roxy kan stå bakom Sverigedemokraterna. Sorry.". Jag tyckte rapporteringen i de gotländska tidningarna var både snedvriden och partisk kring det här och skrev en insändare. På den ena tidningen GA hade insändaren på något märkligt sätt försvunnit från den ordinarie insändarredaktörens men publicerades avkortad när den efter min påringning återfanns. På den andras tidningen GT svarade Eva Bofride (ledarskribent och insändarredaktör) att de inte tog in insändare angående spörsmål där den andra tidningen var med bland arrangörerna och som de inte skrivit om. När jag påpekade att de visst skrivit om avbokningen hänsköt hon frågan om insändarens publicerande till ansvarig utgivare. Han meddelade så småningom att de inte tänkte publicera insändaren.
AB GotlandsPressMar 18, 2012 08:46 AM
Ja nog har man fått lirka och trassla genom åren för att få ha insändare i tidningarna. Alltsom oftast har redaktörerna haft allehanda skäl till att inte ta in dem och min egen känsla har varit att ju välskrivnare och viktiga de varit ju mindre chans har det varit att de kommit in. Precis den känslan har andra "oppositionella"  sagt att de fått av insändarredaktörernas arbete: De försöker styra debatten.
Efter länsstyrelsens rapport och seminarium, landshövdingens gråt-utspel i tidningarna och poitikernas eniga makltdemonstration med insändare för att göra Gotland mångkulturellt skrev jag en insändare. Denna publicerades i GA efter några dagar men inte i GT. Jag ilsnade till och länkade till min insändare som jag då efter att den varit i GA hade lagt ut här på bloggen.
I går fick jag följande meddelande samtidigt som insändaren sent om sider publicerades:
Vi har beslutat att ta bort samtliga inlägg där du lägger länk till din blogg och de insändare som inte publiceras.
Att lägga länk till egen sida är otillåten reklam och beivras av Gotlandspress.


Det är väl inte helt tydligt vad de menar och jag har bett dem att förtydliga vilket de inte gjort. Jag tolkar det som att de hotar med polisanmälan och stämning för otillåten reklam vilket det kanske finns möjligheter att göra och jag antar att de kontaktat en jurist.

Jag förstår så väl att det inte känns all-right för GT att bli pressade att ta in insändare av en liten kaxig nisse i Klintehamn. Ja det har jag viss förståelse för.

Men att hota på det här sättet och underteckna med AB GotlandsPress är helt otillständigt.

Jag sökte förgäves ansvariga på Gotlands Media i går tisdag och bad dem dessutom kontakta mig. I dag har jag dock efter påringning fått kontakt med dem och de uppger att vad de vet ingen anställd sänt detta meddelande. Inte heller att ansvarig utgivare på helagotland gjort detta.
 
För detta talar dels att man givetvis i första hand skall tro människor när de säger något och dessutom att benämningen AB GotlandsPress är inaktuell och förtagsnamnet böts för ett par år sedan.
 
Mot detta talar att man vad jag kan se verkligen tog bort länkande inlägg i samband med detta som man ju deklarerade att man skulle göra. Dessutom tycker jag hela meddelandet i sig inte känns fejkat i formuleringar.
 
Vad nu detta härstammade från så känns det ändå bra att de inte står bakom eller om det nu är så att de inte vidhåller detta löjliga hot.
 
Hur skulle det sett ut om de gjorde en sådan anmälan. Om jag haft komersiella syften med mitt bloggande kan jag tro att det både ur rättsmedvetandesynpunkt och även rent juridiskt skulle kunnat ge en sådan anmälan rätt men nu är det ju inte så i mitt fall.

måndag 19 mars 2012

Förr eller senare går dom på fel gubbe.

Jag tror jag inte är den ende som har känslan av att det varit en hel del drev och mobbar i det offentliga Gotland på senare tid. Det är lite som med folk som hotar och är våldsamma mot andra människor - förr eller senare går de på fel gubbe.

En helgkväll i början av 1980-talet stod jag tillsammans med min dåvarande flickvän nere i gången på Centralen i Stockholm och väntade på pendeltåget. Det var en helt vanlig helgkväll och klockan var kanske runt 11 på kvällen och gången var fylld av människor som rörde sig åt olika håll. Vi stod ungefär där kioskerna är (var?) och såg på långt håll ett följe i gången på väg mot tågen. Först gick en mycket  liten fet turk-gubbe runt 60-årsåldern i gammaldags kavaj med två jättestora resväskor i händerna, bakom honom gick en skara barn och fru i huckle. Att vi började kolla in dem berodde nog inte så mycket på att de såg så lantliga och främmande ut utan på att mannen hade två svenska mycket välbyggda och långa berusade killar på var sin sida som skrek rasistiska okvädingsord mot honom och knuffade honom mellan sig på ett allt våldsammare sätt. Det man tänkte var ju: Hur skall man hjälpa den här lilla gubben och hans familj som bara vill ta Malmö-tågetmot de där monstren till människor.

Alltnog. När den här hopen nästan var framme och skulle passera oss och knuffarna nästan fått den lilla gubben att falla omkull med sina stora resväskor ställde gubben plötsligt ned sina väskor. Han gick direkt och ögonblickligen på den störste av killarna och bara matade in ursinniga knytnävsslag tills killen senade ned och där avslutade han med en ansiksspark som fick blodet att pumpa ur den krossade näsan. Den andra killen blev så perplex av gubbens så han hann inte reagera föräns det var hans tur. Hoppas gubben och hans familj kom med tåget och några efterräkningar av rättsväsendet fick han i varje fall inte för jag både hämtade polisen och anmälde mig som vittne men hörde aldrig något av polisen även om man kan säga att gubben överreagerade. De där killarna gick på fel gubbe.

Ja politik och samhällsdebatt är väl inte helt samma sak som ett gatuslagsmål  där rollerna plötsligt kan bytas. Däremot tycker jag det har varit en hel del drev och mobbar i gång på Gotland nu en tid.

Det började lite med att några i kyrkan tipsade tidningarna att kyrkan hade bjudit in en föreläsare från Anglikanska kyrkan i England vilken enligt dem skulle vara motståndare mot kvinnliga präster i deras kyrka. Han skulle inte på något sätt tala om det riktiga eller oriktiga i kvinnliga präser i deras kyrka utan om helt andra ämnen. De här anställda i den gotländska kyrkan sade sig vara kränkta över hans närvaro och kampanjade då för sin rätt att slippa närvara. Det här hakade de gotländska medierna på med olika kränkta kyrkoanställda som jag antar hämtar sin inspiration hos det så kallade Seglora Tankesmedja (En sammanslutning av intoleranta och aggresiva PK-kyrkliga). Ja till slut tvingades biskopen göra avbön och ge de kränkta rätten av bojkotta. Dom gick på rätt gubbe men stämningen i kyrkan har knappast blivit bättre efter detta.

Sedan för en liten tid sedan var det en företrädare för det gotländska företagarna som blev uppnaglad och tillfrågad av en journalist på självaste kvinnodagen där han blev tillfrågad varför så få kvinnor är chefer i det privata näringslivet. Hansvarade att företagen väl försökte att anställa den mest kompetenta som chef och fick då följdfrågan om det kunde betyda att kvinnor var mindre kompetenta. Han svarade: Ja, kanske det. Det har han sannerligen fått äta upp! Efter det har Anders Thommason (tror jag han heter) blivit något slags symbol för kvinnofientlighet och mansgriseri och jag vet inte hur många av gotlands höga potentater som nu tävlat i att ta avstånd från hans fruktansvärda uttalande. Man har skrivit artiklar, gjort olika befängda listor och framförallt har han själv tvingats göra fullständig offentlig avbön från sitt lite osmidiga uttalande. Dom gick på rätt gubbe men nog lämnar den här segern en lite besk eftersmak hos en del hoppas jag.

För några veckor sedan publicerade och presenterade länsstyrelsen en rapport med olika ideer hur man skulle locka hit fler asylsökande sk flyktingar till Gotland. Jag antar att det var ett mycket trivsamt och enhälligt seminarium där man lovprisade den verklighetsfrämmande och floskeltyngda rapporten. Vad deltagarna tänkte får vi dock aldrig veta. Dock var det någon av alla de "rasistiska" web-sidorna som snappade upp de här formuleringarna om att hämta busslaster med flyktingar och att Gotland skulle höjas från sitt nu förhållandesvis blygsamma 4,7 % till det normala 15 %. Det där spreds runt på oli8ka ställen som Avpixlat och Flashback och där var inte kommentarerna nådiga om planerna. Dessa kommentarer (om man tittar på Avpixlat så vaqr det förvånansvärt många från ön som kommenterade) fick lanshövdingen att fullständigt gå i taket och hon grät ut i tidningen hur ledsen, kränkt och besviken hon var. Sedan fyllde allt vad Gotland har av politiska högdjur (alla partiordförande på ön i de gamla partieran) och chefer de största skattefinansierade veksamheterna (Svenska Spel, Högskolan osv) med ett upprop där de gav lanshövdingen sitt stöd efter de fruktansvärda påhoppen.

Jag tror dom gått på fel gubbe nu. Efter kommentarerna på de fastländska web-sidorna (ja jag tycker kommentarer där ofta håller låg nivå)har motståndet mot planerna visat sig på en ganska bred och stark nivå. GT fick motta en starkt och skarpt formulerad välskriven från någon för mig helt okänd kvinna på Östergarnslandet. Kommentarsfälten på gotlaqndstidningarna har fyllts av skeptiska kommentarer från nya signaturer och gamla välkända som aldrig uttalat sig skeptsikt mot asylpolitiken förut.

Nej vi som är kritiska mot landets asylpolitik på ön har inte haft någon stor framgång. Däremot tror jag vi blivit synliga och tydliga och kanske satt oss lite i respekt bland dem som bara jamsar med och egentligen aldrig frågat sig själva i vad för slags land de vill leva i. De kan inte bluddra fram sina tomma floskler om mångkultur längre utan att förvänta sig att bli emotsagda av många. Ja den som lever får se men jag tror faktiskt att de bildlikt talat har gått på fel gubbe nu.

torsdag 15 mars 2012

Insändare angående planerna på att göra Gotland mångkulturellt.

Nedanstående insändare skall varit införd i gårdagens GA. Rubriken blev ändrad och jag vet ej om texten förändrades men hoppas inte det.  men skall kolla.

Uppdatering fredag: Rubriken på insändaren var införd på helagotland (gotlandstidningarnas websida) med mitt förmodande att insändaren publicerats var oriktigt. Den hade antagligen varit på väg att tas in i tidningen men av någon orsak stoppats.



Tagga ned nu landshövding och politiker.

Nu har allt vad ön har av politiska makthavare med tillskott av företrädare för flera av de största folkrörelserna skrivit en gemensamt undertecknad insändare till stöd för landshövdingens och regionens planer på att göra Gotland mångkulturelltoch mot kritik av detta. Upprinnelsen till detta är att länsstyrelsen presenterat en rapport och att man diskuterat vägar för att få många fler asylsökande att slå sig ned här. Knappt ett kritiskt ord har skrivits eller hörts offentligt i media på ön men på nätet har kritik av dessa planer funnits. Detta har räckt för att landshövdingen skall bli "förvånad, ledsen och besviken" och säga att "Jag förstår inte hur folk vågar skriva som de gör. Jag har förståelse för arbetsgivare som tittar på nätet för att se vilka personer de anställer."  Nu har hon dessutom skrivit denna insändare tillsammans med alla öns politiska makthavare mfl som en ren maktdemonstration.

 Orsaken till denna oro och detta maktspråk tror jag knappast är kommentarer på någon websida som mycket få öbor läser utan att man vet att väldigt många innevånare inte tror på dessa ideer och att det inte ens är säkert att en del av de som undertecknat insändaren själva gör det. Hur många skulle föredra att vi haft en asylinvandring på samma nivåer som Malmö eller Södertälje i stället för den vi haft? Ja det finns nog enstaka makthavare som skulle tycka det var bra och de får gärna förklara och informera oss andra hur trevligt det blivit i dessa städer med mångkultur. Med maktdemonstrationer och intolerans mot oliktänkande ger man i stället intryck av att vara utan både argument och respekt.

 Samtidigt kan de passa på att förklara det lämpliga i att en mängd asylsökande skall slå sig ned i en kommun där arbetslösheten i riksjämförelse är hög?

 När de ändå är igång kan de dessutom förklara var dessa människor skall bo när gotländska ungdomar redan idag får köa många år för en hyreslägenhet?

 Jag har läst rapporten länsstyrelsen beställt. Förutom en del fakta och statistik som är intressant, radar man upp en lång rad vad man kallar "goda exempel" på oftast nyligen startade dyrbara projekt i kommuner för att ge asylinvandrare stöd och fördelar vilka jag antar man vill Gotland skall ta efter. Inte i några av dessa "goda exempel" har man långsiktiga resultat att redovisa och det är sannerligen märkvärdigt om man betänker hur länge asylmottagandet pågått.

 Jag tycker både landshövdingen och politikerna borde tagga ned en aning. Ni måste både ta på allvar och förstå att vi nog är väldigt många här på ön som är tacksamma att vi inte haft en asylinvandring i sådant format som Malmö eller Södertälje. Bland oss finns både svenskar och invandrare, röstande på alla partier och vi förtjänar att bemötas med respekt och argument i stället för maktspråk.

Hannes Müller
Sverigedemokrat

onsdag 14 mars 2012

Ett av de så kallade hatmailen?

I dagens GT är en förnämlig insändare angående planerna att göra Gotland mångkulturellt införd skriven av Barbro Jörberger Gammelgarn. (B Jörberker känner jag alls inte men av nätet framgår att hon är fd journalist på DN och även skrivit en rad böcker i sociala frågor)

Här är länk till insändaren: http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7549627

Månne är denna insändare ett av vad som kallats för hatmail som sänts till tidningarna och landshövdingen? Ja då får jag säga att de är vårdslösa med språket.

Barbro Jörberger tar i sin insändare upp Borlänge som exempel hur det kan gå i en småkommun när liknande planer som de finns på Gotland blir verklighet. Helt emot alla vanliga rutiner och vanligt hyfs ser sig ansvarig utgivare Ulf Hammarlund GT föranledd att lämna en kommentar till insändaren som är som följande:

"Jag vill förtydliga några saker i insändaren.
Fakta är att Borlänge har tagit emot 1812 asylsökande under sex år, 2006 till och med 2011, det vill säga 302 flyktingar per år.
När det gäller försörjningsstödet på 91,7 miljoner hänger det också ihop med den totala arbetslösheten i Borlänge.
Ulf Hammarlund
ansvarig utgivare"

Jag vet inte varför han lagt in denna kommentar.

Borlänge har tagit emot ett antal asylsökande somalier. Siffran kan vara 35. Dessa som kanske är 35 har i sin tur tagit hit i genomsnitt 33 personer som anhöriginvandrare. Nu väntas ytterligare 600 somalis till Borlänge efter det att reglerna för anknytningsinvandring för barn ändrats. De här siffrorna jag nämner är ganska osäkra och någon med säkrare kunskaper får gärna rätta mig.

Följande siffror angående Borlänge  är dock säkra och kommer från SCB.

Av Borlänges nära 50.000 innevånare har 12,6 % utländsk bakgrund.
Socialbidragen som sägs skena i ökning uppgick 2009 till 92 miljoner.Av dessa 92 miljoner betalades 60  miljoner till personer med utländsk bakgrund - alltså 65 % av socialbidragen gick till en grupp som utgör 12,6 % av befolkningen. De 600 barn som väntas komma till samhället väntas föra med sig mycket stora utgifter och kommunen har sänt nödrop att de inte klarar av alla utgifter.

Borlänge var ett utmärkt exempel på hur illa det kan gå av Barbro Jörberger och det är märkligt med chefredaktörens kommentar.

Sverigedemokraterna i Borlänge fick i valet 2006 cirka 3 % av rösterna men i valet 2010  cirka 10 % av rösterna.

Här är en person på återbesök i Borlänge den stad där den fick uppleva de lyckligaste åren i sin barndom och berättar vad den ser: http://snaphanen.dk/2010/08/29/s%C3%B8ndagskronik-mina-drommars-stad/

Här är länk till Affes Statistikblogg där han tar upp Borlänge: http://affes.wordpress.com/2010/06/17/socialbidrag-utrikes-fodda-i-borlange/

tisdag 13 mars 2012

Maktspråk angående att göra ön mångkulturell.

Förra veckan lät det så här i tidningen:

"Några mejl har även skickats till Gotlands Tidningars redaktion samt till länsstyrelsen. I ett av dem påstår skribenten att landshövdingen "kommer att förstöra Gotland".

Nu i dag skriver de så här:

"När Gotlands landshövding bombarderades av hatmejl på grund av sitt uttalande om att Gotland behöver fler invandrare, lät inte reaktionerna vänta på sig."
Och i går var det en gemensamt undertecknad  insändare i tidningarna till landshövdingens och landshövdingens planers försvar undertecknad av nästan allt vad ön har av politiska makthavare. Märkligt om några mail och kommentarer på Flashback väcker så starka reaktioner. Nä skulle inte tro det utan det är nog snarare så att vissa av de här makthavarna känner på sig att de faktiskt inte har befolkningen med sig i de här drömmarna om att göra Gotland mångkulturellt. Just därför är deras reaktion och beteende obehagligt och maktfullkomligt.

Jag skrev igår en svarsinsändare som jag skickat till tidningarna vilken jag är hyggligt nöjd med. Hoppas de nu tar in den å det snaraste!

Här är politikernas mfl insändare:
http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7544965

fredag 9 mars 2012

Vad är det nu för elände vi fått till landshövding?

Ja man börjar så smått undra hur det står till med Cecilia Sedin Seidegård? Hon har gjort ett par ganska kraftiga och uppseendeväckande aggresiva utspel på kort tid nu. Gotland är det allra minsta och obetydligast länet i Sverige så man får väl anta att det inte är de allra tyngsta namnen på listan som väljs ut för att vara landshövdingar här. Marianne Samuelsson som fick avgå för ett par år sedan när hon smyginspelades och sade saker högt som andra makthavare förvisso tänker men aldrig i livet skulle säga högt. Nä hon var ingen succe för ön och 2010 utsågs Schelin Seidegård till hennes eftertädare.

Vi har en lokal chef för Svenskt Näringsliv som är representant för företagarna på ön och den 8 mars uttalade sig han i en intevju lite olyckligt om att bristen på kvinnliga chefer inom näringslivet kunde vara en fråga om kompetens. Ja det där uttalandet, som för övrigt Anders Thomasson tagit tillbaka och mildrat, fick Schelin Seidegård att helt gå i taket. Hon har skrivit hårda ord på sin landshövdingeblogg och uppmanat folk på facebook att ringa och protestera till tidningarna. Idag säger hon i tidningan  föraktfullt att "Vi får väl skramla ihop pengar och skicka honom på en utbildning". Ja det är ganska hårda ord och inga visor direkt om hon nu anser att det privata näringslivet inte utser chefer på ett bra sätt.

I förra veckan höll länsstyrelsen ett slags seminarium där man presenterade sin rapport angående Invandring och Integration. I skriverierna efter seminariet presenterades högtflygande planer på att kunna öka invandrarnas nu blygsamma andel på 4,7 % av gotlands befolkning till det för landet normala 15 % och hur himla bra och trevligt det skulle bli ön. Samtidigt står det att läsa i tidningarna hur arbetslösa gotländska ungdomar får pengar av arbetsförmedlingen för att söka arbete utomlands (vi har en i riksjämförelse mycket hög arbetslöshet på ön) och rapporteras allt som oftast hur långa bostadsköerna på ön är och hur omöjligt det är för gotländska ungdoomar att få en lägenhet. Ja de här planerna väckte ett ramaskri på nätet där ordet är fritt. Till exempel på Avpixlat där artikeln om de här planerna fick över 500 kommentarer. (Jag brukar sällan läsa kommentarsfälten på Avpixlat men när jag ögnade igenom en liten del av dem när det gäller det här tycktes förvånansvärt många vara skrivna av gotlänningar.) På Flashback tycks det även enligt Schelin Seidengård varit en tråd där mängder av kritiska kommentarer finns.

Ja det här hade hon nog inte väntat sig att få emot sig när hon presenterat sina planer på att göra Gotland lika trivsamt och mångkulturellt som Malmö eller Södertälje.Givetvis presenterade gotlandstidningarna de här planerna på ett positivt sätt men att det nu finns andra medier som inte eliten kontrollerar hade hon väl inte riktigt i sin drömvärld väntat sig.

I måndags hade då GT svarta rubriker: Landshövdingen utsatt för en hatkampanj. På nätet hade Schedin Seidegård uppfattat att hennes planer på att göra Gotland mångkullturellt allt annat än tagits väl emot på många håll. I stället för att förstå att det också är medborgare vars röster är värda att lyssna på och ev argumentera emot säger hon att hon blev "förvånad, ledsen och besviken" och att "uppviglandet och hatet är verkligen tråkigt". Hon tillägger inte så lite hotfullt i den maktposition hon nu är "Jag förstår inte hur folk vågar skriva som de gör. Jag har full förståelse för arbetsgivare som tittar på nätet för att se vilka personer de anställer".  Att fundera på om gotlänningarna verkligen vill ha sin ö mångkulturell likt Malmö eller Södertälje eller till och med tillfråga dem det har nog inte för ett ögonblick förespeglat henne.

Den härskarton hon håller likt en gammaldags länsfogde bådar inte gott för hennes fortsatta verksamhet på ön. Dessutom undrar man hur en sådan chef som hon ju faktiskt är för en hel del anställda på länsstyrelsen fungerar? Inte skulle jag bli förvånad om det framöver raporteras om dålig psykosocial arbetsmiljö och otrivsel på länsstyrelsen inte.

När jag tar mig samman och är beredd på att kasta bort ytterliggare en haltimme av mitt liv skall jag läsa länsstyrelsens rapport en gång till och ge kommentarer till den. Förutom en oerhörd massa tomma floskler innehöll den även en radda exempel som vissa är nog så dråpliga och komiska att kommentera.

Skicka honom på utbildning: http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7538111

Presentation av länsstyrelsens seminarium: http://www.lansstyrelsen.se/gotland/Sv/nyheter/2012/Pages/invandring-och-integration---en-utmaning.aspx

Länsstyrelsens rapport: http://www.lansstyrelsen.se/gotland/Sv/publikationer/2012/Pages/invandring-och-integration---utmaning-for-gotlands-framtid-.aspx

Avpixlat om planerna för ökat asylmottagande på Gotland: http://avpixlat.info/2012/03/03/nu-ska-aven-gotland-bli-mer-spannande/

Landshövdingen gråter ut i GT: http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7532328

Undersökningar och statistik

Det är ganska kul att höra om undersökningar och statistik och sådant dängs ju i skallen på alla och envar som tycker eller hävdar något - med rätt eller orätt.Ibland stannar dylika fakta helt mystiskt och omotiverat kvar i skallen och jag undrar hur mycket sådant som sitter kvar i sakllen när man gräver. Här är i alla fall några som stannat i min skalle.

Någon gång i början av 1990-talet kommer jag ihåg något P1 radioprogramm de redovisade en fördomsundersökning på. De hade delat in de svarande i två grupper Svenskar och Utlänningar och dessa hade blivit tillfrågade om vad de tyckte bra och dåligt om varandra. Ja svaren var ganska väntade typ svenskarna tuckte utlänningarna var framfusiga, ljög, bråkade osv men utlänningarnas svar om vad det sämsta med svenskarna var tankeväckande. Det var att det sämsta med svenskarna var att de var så godtrogna.

En annan undersökning som jag tycker är lite intressant läste jag om för ett halvår sedan på någon blogg av någon tyckande psykiater. Hon skrev om en undersökning om dödshjälp och hur svaren skilda sig mellan olika åldersgrupper. Ju yngre personer var desto mer positiva till aktiv dödshjälp var de och vice versa. Nåja det är ju lite positivt att människor med åren ser att det går att få ut något positivt av livet även om man börjar bli lite skröplig.

Just i dag var det någon som berättade för mig om vad den fått höra om ett experiment med ap-hanar på någon slags utbildning. I experimentet hade man stängt in ett antal ap-hanar och dessa hade ganska snabbt rangordnat sig själva i gruppen. Sedan när rangordningen var stabiliserad hade man börjat förse aporna med droger vilka de själva genom någon slags mekanism kunde förse sig med. Experimentet visade då att de ap-hanar som var mest intresserade av droger var de samma som de som stod allra längst ned i rangordningen.

Eller det där experimentet med laxar som jag lästae om i någon tidning som jag tror man kan filosofera vidare om hur mycket som helst. Först hade man tagit ett antal unga laxar och delat in dem i försiktiga och oförsiktiga eller fega och modiga om man vill säga så. Man hade då gått efter innan hur länge den unga laxen undersökte och avvaktade innan han högg ett byte. Sedan hade man undersökt laxarnas livslängd i frihet respektive odling. De fega eller försiktiga fick ett längre liv i frihet än de modiga. De oförsiktiga / modiga fick ett längre liv än de fega / försiktiga i fångenskap-odling.

Ja någon dag framöver skall jag sätta mig ned och läsa all den massa statistik som finns om skolorna på ön. Har redan upptäckt att det finns en del remarkabelt angående vår skola här i Klinte....

tisdag 6 mars 2012

Insändare angående omskärelser

För några dagar sedan nvar det en insändare i gotlandstidningarna angående omskärelse av pojkar och för en liten tid sedan kom ett uttalande från Svenska Barnläkar Föreningen där man ville att icke medicinskt betingad omskärelse av barn på sikt borde förbjudas.

Jag drog mig till minnes att Region Gotland beslutat om att sådana skulle ske. När jag googlade runt detta hittade jag ett radioinslag kring detta. Länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=260&artikel=4164454

Med utgångspunk i detta skrev jag följande insändare vilken i dag publicerats i GA. Däremot vet jag inte om vederbörande kommunråd svarat men jag skickade insändaren till honom direkt så processen skulle påskyndas.Insändaren:

Häromdagen var det en insändare i GA om omskärelse av pojkbebisar och för en tid sedan uttalade sig Svenska Barnläkareföreningen för ett förbud av omskärelse av icke medicinska skäl av omyndiga pojkar, ett förbud som redan idag existerar när det gäller flickor.

På Gotland beslöt Hälso- och Sjukvårdsnämnden (HSN) 2009 att lasarettet skulle utföra starkt subventionerade omskärelser av pojkar, en av ledamöterna reserverade sig mot beslutet. Trots detta beslut började inte öns sjukvård erbjuda omskärelser, antagligen på grund av motstånd hos personal men kanske även lasarettsledning. Ett radioprogram 2010 tog upp detta och den då tillträdande ordföranden i HSN Stefaan de Maecker (Mp) tillfrågades då angående detta och sa då att "det är absolut oacceptabelt att beslutet inte följs och jag skall se till att det verkställs i verksamheten". Angående omskärelse av pojkbebisar sa han att det var en svår fråga men talade om "sunda vanor" och "kloka saker".

Vänsterpartisten Carina Lindberg som var ledamot av HSN reserverade sig mot beslutet när det togs med motiveringen att det inte skulle utföras på små pojkar utan "den bör anstå tills barnet fyllt 18 år och själv kan bestämma". Jag kan inte säga det bättre själv.

Nu skulle jag gärna vilja höra hur det gått med den här frågan Stefan de Maecker? Utförs omskärelser på icke medicinska grunder av omyndiga på Visby lasarett eller hjälper regionen föräldrar som vill omskära sina barn att få detta utfört på annat sätt? Varför kan inte region Gotland liksom flera andra landsting ställa sig utanför denna verksamhet som faktiskt kan betraktas som rena övergrepp.

Hannes Müller
Sverigedemokrat